Včelí med

Med je produktem včely medonosné - Apis mellifera. Ačkoli zoologický název zní včela medonosná, včela med nenosí, ale ho vyrábí. K výrobě medu nalézá včela hlavní surovinu v přírodě. Sbírá nektar z kvetoucích rostlin a jiné sladké šťávy - především medovici, které obohacuje látkami vlastního těla, přeměňuje je a ukládá do plástů, kde je nechává dozrát. Pravý med je čistým produktem rostlin a včel. Jeho kvalita je tedy závislá hlavně na rozmanitosti nabídky přírody.

Dělení 

Obecně dělíme med do dvou skupin:

1.Med květový

Získávaný nektar z květů ovocných stromů, lučních květin, řepky, javorů, akátů ad. je sladká šťáva, kterou rostliny vylučují prostřednictvím pletiv zvaných nektaria. Jednotlivé rostliny mají nektar s různým poměrem glukózy, fruktózy a sacharózy. Nektar dále obsahuje též organické kyseliny - jablečnou, jantarovou, citronovou a šťavelovou.Minerální látky se v nektaru vyskytují jen v malém množství. Aromatické silice a terpeny dodávají nektaru specifickou vůni a chuť.

 

2. Med medovicový

je získán z medovice.

 

Medovice

 Medovice je hustá lepkavá substance bohatá na cukry vylučovaná stejnokřídlým hmyzem (zejména mšicemi). Zdrojem medovice jsou sladké šťávy, které tento hmyz vysává svými bodavě savými orgány. Tyto rostlinné šťávy obsahují mnoho cukrů. Mšice vysávají z rostliny více šťávy, než jsou schopné strávit, většina prochází jejich zažívacím traktem nevyužitá a je vylučována jako medovice. V našich podmínkách se medovice vyskytuje vetšinou na smrku, jedli, dubu, habru a dalších listnatých i jehličnatých stromech. Pohromou pro včelaře je, když meduje modřín. Modřínový med zkrystalizuje ještě v rámcích ve včelstvu a nejde vytočit. 

 

Význam a základní vlastnosti

 Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kg medu. Většina spotřeby probíhá v sezoně, na přečkání zimy včelstvu stačí přibližně 1 kg na měsíc.

Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení.

Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus.

Krystalizace 

Při dlouhodobém skladování nám může med (zvláště květový) zkrystalizovat. V žádném případě to není známka zkažení nebo nekvalitního medu. Je to jeho přirozená reakce. Pokud chcete vrátit med do původního stavu, vložte sklenici s medem do vodní lázně a nechce pomalu rozpouštět. Teplota vody nesmí přesáhnout 46°C, protože při této teplotě dojde v medu ke zničení většiny důletých enzymů a vitamínů. Snadným ukazatelem teploty je vaše ruka. Pokud v lázni udržíte ruku, je teplota vyhovující.

 

Složení

Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období/sezony i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg.

 

Typické složení medu

Složka              Obsah

Fruktóza          38 %

Glukóza           31 %

Sacharóza        1 %

Jiné cukry        9 %

Voda               17 %

Popel               0,17 %

 

 

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Med